Auto News

Care sunt cele mai importante aspecte ale unui leasing auto?

Leasing-urile auto au inceput sa fie extrem de populare pe piata din Romania mai ales in ultimii ani, cand soferii si-au dat seama ca au mai multe variante la dispozitie atunci cand vor sa investeasca in masini second hand. Este vorba despre produse oferite de catre firme de leasing, care pot fi accesate destul de usor si care sunt flexibile din punct de vedere a conditiilor pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca. Toti cei care sunt interesati de acest subiect pot afla din randurile de mai jos cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca, astfel incat sa faca o investitie optima pentru ei!

Ce este un leasing auto

Un leasing auto este o forma comun accesata de catre cei care vor sa-si schimbe autoturismul. Acestea se acorda sub forma unor imprumuturi, care acopera exclusiv valoarea masinilor dorite de catre conducatorii auto. Chiar daca multa lume confunda leasing-urile cu creditele auto, diferentele dintre cele doua produse exista.

Cuvantul “leasing” isi are provenienta din randurile Codului Civil, in cadrul articolului 923-93- precum si din randurile legii speciale numarul 59 din data de 28.4.2005 care face referire la leasing. Leasingul este, la modul cel mai simplu si mai usor de inteles vorbind, o forma de credit, in care compania de leasing cumpara bunul pe care clientii il doresc. Ulterior, clientii vor achita o rata lunara prestabilita in contractul de leasing pentru a-si achita datoria.

Vezi si:  VW va angaja un activist climatic "agresiv" pentru a examina amănunțit politicile sale

Tipuri de leasing-uri

Cele mai populare tipuri de leasing-uri de pe piata sunt cele operationale si cele financiare. Diferenta dintre cele doua este data de momentul in care beneficiarii devin proprietari cu acte in regula ale masinilor pe care le aleg. De exemplu, cei care opteaza pentru leasing-uri financiare devin automat proprietari ai autoturismelor dupa ajung la finalul contractului de leasing. De cealalta parte, leasing-urile operationale presupun ca beneficiarii au dreptul de a folosi masini rulate doar in timpul perioadei contractuale, urmand ca la final sa le returneze.

Ce informatii trebuie neaparat sa contina un contract de leasing?

Inainte de a semna un contract pentru masini in rate, conducatorii auto trebuie sa verifice ca documentele au in componenta lor urmatoarele detalii:

  • numele celor doua parti implicate in contract: locatorul sau finantatorul;
  • utilizatorul;
  • descrierea exacta a masinii;
  • valoarea totala a contractului de leasing;
  • valoarea ratelor lunare care urmeaza a fi achitate;
  • tipul de leasing ales;
  • clauza specifica, aferenta obligativitatii asigurarii bunului.
Vezi si:  Sfaturi pentru găsirea unui nou vehicul de familie

Principalele avantaje ale leasing-urilor auto

In ceea ce priveste beneficiile de care au parte soferii care opteaza pentru masini in leasing, acestea sunt destul de numeroase. De exemplu, ei pot alege dintr-o gama larga de autoturisme, chiar si la mana a doua. Mai mult, beneficiarii care prefera leasing-urile operationale au dreptul ca la finalul perioadei de rambursare sa returneze autoturismele si sa incheie noi contracte, daca isi doresc sa se bucure si de alte tipuri de masini.

Persoanele interesante de leasing-uri mai trebuie sa stie ca sumele de bani stipulate in contract pot fi rambursate anticipat, insa numai dupa cel putin 1 an din perioada de rambursare stabilita la inceput.

Alte elemente importante la achizitia unor masini in leasing fac referire la:

  • achitarea politelor de asigurare CASCO si RCA ce vor fi sau nu incluse direct in suma achitata lunar de catre clienti;
  • achitarea taxelor aferente ratei de leasing, dar si impozitelor de catre beneficiarii autoturismului, adica de catre clientii companiei de leasing;
  • mentionarea faptului ca valoarea contractului de leasing este in euro, ceea ce inseamna ca potentialii clienti ai companiei de leasing sunt supusi unui risc valutar avand in vedere fluctuatia valutei de pe piata financiara;
  • achitarea unui avand negociat in contract sau depunerea unei garantii in unele cazuri;
  • daca rambursarea leasingului se face anticipat pana la expirarea contractului, clientii vor plati o penalitate simtitoare prevazuta in contract, fiind o forma prin care compania de leasing isi asigura lipsa de pierderi financiare;
  • daca initiativa de reziliere a contractului de leasing vine din partea clientului persoana juridica sau fizica se va achita o penalitate destul de usturatoare, prin care compania de leasing isi acopera pierderea financiara. In plus, daca s-a achitat rata de leasing pe o perioada de timp si se solicita rezilierea, bunul va fi luat fara drept de a primi nimic din ceea ce clientul a achitat.
Vezi si:  Porsche planifică locul pentru o nouă fabrică de asamblare în Malaezia

Responsabilitatea financiara este un element important cand vine vorba despre leasing-urile auto, conform LeasingAuto.ro. Beneficiarii trebuie sa fie atenti la valoarea autoturismelor pe care le aleg, astfel incat sa aiba rate rezonabile, pe care sa le poata suporta pe parcursul intregii perioade de rambursare!

Un sfat final pentru clientii care incheie contracte de leasing este ca acestia sa fie atenti la contractele pe care le semneaza, pentru ca pot avea clauze care nu sunt tocmai in favoarea clientului. De aceea, inainte de a se obliga la ceva pe termen lung, clientii trebuie sa citeasca de cateva ori ceea ce presupune alegerea lor si abia apoi sa isi dea semnatura.

Articole Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poate sunteți interesat și de
Close
Back to top button