5 sfaturi pentru soferii incepatori care ii vor ajuta semnificativ in trafic
Pentru ca in fiecare luna foarte multe persoane obtin permisul auto, fara sa aiba timp sa dezvolte in timpul orelor de la scoala de soferi suficient de multe abilitati practice, www.i-drpciv.ro ofera mai multe sfaturi si recomandari raspunzand la o serie de intrebari („de-ce-uri”), astfel incat aceste persoane sa se descurce atunci cand ajung in trafic.
De ce rezolvarea de chestionare auto este un inceput bun, chiar sofer fiind?
Chiar daca rezolvarea de chestionare auto este tot o forma de pregatire teoretica, este extrem de utila. Cei mai multi conducatori auto renunta sa mai faca chestionare imediat dupa ce termina cu examenul practic, insa o astfel de decizie se va dovedi cu siguranta una gresita din toate punctele de vedere.
Pentru ca un sofer sa se comporte corect in trafic este important sa cunoasca legislatia si semnele de circulatie, dar si regulile pe care acestea le impun. Asadar, rezolvarea de chestionare si studierea Codului Rutier nu ar trebui sa fie doar o activitate pentru obtinerea permisului.
De ce evaluarea corecta a propriilor abilitati este deosebit de importanta?
Orice novice ar trebui sa inteleaga ca este incepator chiar si atunci cand conduce o masina de super sofisticata si nu ar trebui sa considere ca daca masina apartine unui mare brand, el este pilot de raliu. Chiar si cei care rezolva teste DRPCIV corect ar trebui sa ia in calcul faptul ca de la teorie la practica este un drum foarte lung. Prin urmare, la inceput de drum se recomanda tuturor prudenta.
De ce soferii calmi au mai multe avantaje in trafic?
Una dintre cele mai importante calitati ale conducatorilor auto, pe care incepatorii trebuie sa o dezvolte, este controlul eficient al emotiilor. Calmul la volan nu inseamna reducerea reactiilor si nici relaxarea. Conducatorii auto care nu au experienta in situatiile tensionate din trafic pot sa piarda rapid controlul vehiculului. Calmul la volan se deprinde prin practica si prin prudenta.
De ce mentinerea benzii de circulatie este o abordare pentru o calatorie fara evenimente neplacute?
Se recomanda ca soferii incepatori sa minimizeze pe cat de mult posibil schimbarea benzilor. Dupa ce au ocupat pozitia necesara pe banda de circulatie, conducatorii auto trebuie sa mentina distanta si intervalul corect fata de alti participanti la trafic si fata de liniile marcate pe sosea.
In cazul in care virajul are loc pe cateva benzi, in acelasi timp, este foarte important sa fie mentinuta distanta optima in continuare si sa se produca schimbarea benzii fara ca soferul sa ajunga si pe benzile adiacente. Manevrele se vor face de fiecare data prudent si cu atentie pentru a fi evitate evenimentele neplacute din trafic.
De ce aroganta poate fi mai periculoasa decat lipsa experientei?
Probabilitatea ca un accident sa se intample in primele mii de kilometri creste in momentul in care prudenta si teama sunt inlocuite de aroganta. Soferii incepatori care s-au adaptat relativ traifcului si masinii, incearca sa isi demonstreze abilitatile si sa arate cat sunt de buni. Pentru ca urmeaza exemplul persoanelor care conduc agresiv, ajung sa se puna in situatii limita in mod inutil si uneori pot produce chiar accidente.
Prin urmare, la fel ca si la inceput, cand viitorul conducator auto trateaza totul cu simt de raspundere, isi instaleaza o aplicatie de chestionare auto si invata totul cat mai bine, tot asa trebuie sa se intample si dupa ce elevul a devenit sofer pentru ca situatiile neplacute din trafic sa nu apara.