Ford

Ford Fiesta ne paraseste defintiv?

A inscenat Ford “moartea” modelului Fiesta? Producatorul american ar fi pe cale sa readuca la viata unul dintre modelele sale de cult.

Este posibil ca Fiesta sa nu fie chiar moarta. Masina compacta a celor de la Ford ar urma sa-si traiasca ultimele ore de viata in acest an. Dupa 45 de ani de servicii loiale, producatorul american a decis sa scoata de pe piata unul dintre cele mai emblematice modele ale sale. Dar valul s-a schimbat la Ford, si mai ales in divizia europeana a producatorului. Dupa anuntul unei versiuni 100% electrice a lui Explorer, o noua compacta electrica ar putea vedea lumina zilei si sa prelungeasca cu cativa ani dinastia Fiesta.

Colegii nostri germani de la Automobilwoche au anuntat ca afacerea este deja incheiata. Fabrica istorica Ford din Köln, aceeasi in care au fost produse ultimele modele Fiesta, ar fi in curs de restructurare. Marca cu ovalul albastru planuieste deja sa isi asambleze acolo viitorul SUV electric, dar a decis sa investeasca si mai mult pentru a-si relansa masina compacta. Cum ar putea fi realizat acest lucru? Prin folosirea aceleiasi retete care a fost folosita pentru a proiecta Explorer, adica prin bagarea in stocurile grupului Volkswagen. Intr-adevar, viitoarea masina compacta se va baza pe actuala platforma MEB, care a fost utilizata in dezvoltarea majoritatii modelelor electrice ale grupului VW, de la ID.3 la Cupra Born, inclusiv Audi e-tron Q4 si Enyaq Coupé de la Skoda.

Vezi si:  Ford Pro: telematica, electrificare si date, un trio castigator

Petrecerea nu s-a terminat

Utilizand o platforma existenta, Ford spera sa realizeze economii de scara substantiale, chiar daca acest lucru inseamna acceptarea unor limitari tehnice (arhitectura de 400 V, dimensiunea bateriei limitata a priori la 77 kW etc.).

Potrivit presei germane, decizia Ford de a relansa Fiesta ar urma sa fie oficializata in urmatoarele zile, in cadrul unei conferinte online. Cu toate acestea, se pare ca, in ciuda rasturnarii situatiei in Europa privind sfarsitul masinii termice in 2035, producatorul american nu intentioneaza sa-si schimbe planurile. Viitorul sau va fi electric si ar trebui sa fie prin intermediul unor modele mai accesibile decat actualul Mustang Mach-e. Pe langa Explorer, compania din Dearborn planuieste si sosirea unei versiuni electrice a lui Puma, care ar urma sa ocupe, de asemenea, nivelul entry-level al catalogului. In total, de acum pana anul viitor, Ford intentioneaza sa anunte nu mai putin de noua noi modele 100% electrice si sa comercializeze doua milioane de masini cu emisii zero pana in 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button