Diverse

Ceara, cum se elimină într-un mod eficient petele de pe orice suprafață

Cu toții ne bucurăm de puțină aromoterapie și de strălucirea festivă a lumânărilor, mai ales în timpul sărbătorilor

Ceara, cum se elimină într-un mod eficient petele de pe orice suprafață. Să evităm ca micile accidente să ne strice buna dispoziție.

De la modele parfumate până la piese elegante, conice, care împodobesc mesele noastre, lumânările sunt perfecte pentru decorarea și crearea unei atmosfere calde și primitoare. Dar acolo unde sunt lumânări, există ceară.

Poate că sunt picături neobservate care își fac drum pe un sfeșnic. Sau „accidente” la petreceri de ziua de naștere. Indiferent de situație, ceara de lumânări își poate găsi drumul pe lemn, pereți, covoare și haine.

Știm că ceara e sub formă lichidă atunci când atinge fața de masă (sau jacheta de piele). Aceasta se solidifică rapid, curățarea devenind o provocare.

Suntem aici pentru a vă ajuta. De la a obține ceara suficient de moale pentru a o îndepărta până la manipularea petelor reziduale de la lumânările colorate și parfumate.

În acest articol de blog veți afla cum să îndepărtați ceara de pe aproape orice suprafață.

Produsele și soluțiile de care aveți nevoie pentru a îndepărta ceara

Nu există un singur truc de îndepărtare a petelor de pe toate suprafețele. Pe de altă parte, există modalități de curățare folosind obiecte de uz casnic obișnuite.

Întrucât ceara de lumânări este o pată pe bază de ulei, veți avea nevoie de produse de curățenie care dizolvă uleiul. Ne putem gândi și la lacul de unghii sau alcoolul de frecare.

Alte instrumente și produse de care este posibil să aveți nevoie:

  • oțet alb distilat;
  • detergent de vase;
  • apă;
  • gheaţă;
  • fier de călcat;
  • pungi de hârtie;
  • cârpe din microfibră;
  • răzuitor bont (lingură sau un cuțit de unt);
  • soluție pentru îndepărtarea petelor;
  • soluție de curățare pentru hainele din piele.

Continuați să citiți pentru a afla cum să îndepărtați ceara de pe țesături, mobilier și podele.

Cum se elimină petele de ceară de pe haine

Indiferent dacă v-ați lovit de o lumânare sau v-ați împiedicat în timp ce o mutați, se produc stropi. Atâta timp cât utilizați soluția potrivită pentru îndepărtarea petelor și urmați aceste sfaturi, puteți scoate ceara din haine fără a deteriora țesătura.

Înainte de a începe, însă, asigurați-vă că verificați eticheta! Nu doriți să agravați problemele de curățare. De exemplu, utilizând o soluție care vă poate deteriora îmbrăcămintea.

1. Îndepărtați ceara de lumânare din bumbac și amestecuri de bumbac

Începeți prin a vă pune haina în frigider. După ce ceara s-a răcit complet, este ușor să o luați cu un cuțit de unt. Ceara de lumânare a creat o pată? Așezați o pungă de hârtie deasupra și folosiți un fier de călcat la cea mai mare temperatură.

Această acțiune topește pata pe hârtie.

Pata este încă vizibilă sau nu puteți scoate toată ceara? Întindeți zona pătată peste un castron și clătiți-o cu apă foarte fierbinte.

Finalizați îndepărtarea petelor pre-tratând-o cu un agent de îndepărtare a petelor. Apoi, spălați îmbrăcămintea în cea mai fierbinte apă pe care o permite eticheta de îngrijire.

2. Scoateți petele din mătase

Scoaterea petelor din hainele delicate nu e prea grea. Important este să vă luați timp și să urmați acest proces dovedit de îndepărtare a petelor.

Puneți îmbrăcămintea de mătase în frigider până se întărește ceara. Îndepărtați cât mai multă ceară cu o lingură. Ridicați ușor ceara de lumânare, astfel încât să nu deteriorați luciul.

Întindeți îmbrăcămintea peste o cârpă albă curată și pulverizați-o cu un spray tehnic lubrifiant. Adăugați 2-3 picături de detergent de vase și masați soluția de curățare în pată.

Spălați-vă îmbrăcămintea de mătase în cea mai fierbinte apă permisă conform etichetei de îngrijire. Nu uscați hainele în uscător! Orice pată rămasă se va întinde și va face și mai dificilă îndepărtarea ei.

În schimb, lăsați haina să se usuce la aer. Dacă pata persistă, aplicați un produs de îndepărtare a petelor pentru pretratare și spălați din nou. Lăsați haina să se usuce la aer și repetați, după cum este necesar.

3. Îndepărtați ceara din hainele de piele

Apăsați o pungă de plastic plină cu gheață învelită într-un prosop pe ceară timp de 3 minute. Odată ce ceara s-a întărit, răzuiește excesul cu un răzuitor din plastic.

Trageți de haina din piele în timp ce lucrați pentru a ajuta la slăbirea cerii. Nu zgâriați pielea! Trebuie să aveți grijă să îndepărtați doar reziduurile de ceară, altfel puteți distruge materialul.

După ce ați eliminat excesul, încălziți pata cu un uscător de păr. Pe măsură ce ceara se înmoaie, ștergeți-o cu prosoape de hârtie.

Continuați să încălziți zona în timp ce treceți la părțile curate ale prosopului de hârtie până ceara dispare. Pentru reziduuri rămase, aplicați o picătură de curățător de piele pe o cârpă din microfibră. Masați zona pătată.

Lăsați haina din piele să se usuce la aer și aplicați un balsam special pentru a uniformiza orice decolorare.

Cum scoți pata de ceară de pe un perete

Pereții își atrag partea „corectă” de pete, de la creioane la ceara de lumânări. Dacă o lumânare cu ceară fierbinte cade, vă poate stropi podelele și pereții.

În timp ce aceste scenarii arată ca o catastrofă, îndepărtarea petelor nu trebuie să fie o mare problemă. Pentru pereții vopsiți aveți nevoie de prosoape din hârtie, un fier de călcat și apă fierbinte cu săpun.

Puneți fierul de călcat la cea mai mică temperatură. Așezați trei straturi de prosoape de hârtie pe ceară. Apăsați ușor prosoapele cu fierul de călcat la cea mai mică temperatură.

Schimbați prosoapele de hârtie după cum este necesar până când nu mai este absorbită ceara. Spălați zona pătată cu apă fierbinte și săpun pentru a îndepărta orice reziduu rămas.

Îndepărtarea petelor de pe un perete texturat

În locul fierului de călcat veți folosi un uscător de păr pentru a îndepărta ceara de pe suprafețe. Ridicați uscătorul de păr până la cea mai înaltă setare pentru a încălzi ceara.

Țineți niște șervețele de hârtie chiar sub marginea inferioară a petei. Prosoapele vor absorbi ceara pe măsură ce se topește, împiedicând-o să curgă pe perete.

Continuați să încălziți zona până când toată ceara a fost topită și absorbită. Pentru plăci aspre și ciment, puteți folosi gheață pentru a întări ceara.

Mai apoi, luați-o și ridicați-o din zonele texturate folosind un răzuitor de plastic. Îndepărtați resturile de ceară rămase cu apă fierbinte și săpun.

Cum scoateți ceara din lemn

Când ceara se varsă pe frumoasa ta masă de cireș sau pe podeaua din lemn de esență tare, primul tău instinct poate fi să apuci o racletă. Nu o face! Ai putea înrăutăți lucrurile prin zgârierea finisajului.

Poți elimina în siguranță pata de ceară cu uscătorul de păr. Pune uscătorul la o valoare medie și începe să topești ceara.

Pe măsură ce se înmoaie, tamponează zona cu un prosop de hârtie. Continuați să tamponați cu părțile curate ale prosopului până când ceara nu se mai transferă.

Pentru restul de ceară rămas, ștergeți zona cu o cârpă curată înmuiată în apă fierbine cu săpun. Pentru podelele din lemn deschise, folosiți un amestec de oțet alb și apă pentru a preveni pătarea.

Puteți utiliza, de asemenea, soluția de apă și oțet pe podelele din vinil, în loc să încercați să răciți ceara. Utilizați soluția de curățare pentru a umezi zona pătată și începeți ușor să curățați.

Cum scoateți o pată de ceară de pe covor

Nici măcar cu ceara nu trebuie să recurgeți la soluții dure, dacă utilizați tehnica potrivită. Turnați cuburi de gheață într-o pungă de plastic și puneți-o peste ceară timp de cinci minute.

Odată ce ceara s-a întărit, răzuiește ușor cu un cuțit pentru unt. Scopul e să separi ceara de fibrele covorului fără a o conduce mai departe în covor.

După ce ați despărțit-o în bucăți, aspirați resturile folosind accesoriul de tapițerie al aspiratorului. Scufundați o cârpă în alcool de frecare și umeziți zona pătată pentru a preveni decolorarea.

Dacă mai aveți reziduuri de ceară în covor, așezați un prosop de hârtie deasupra. Setați-vă uscătorul de păr la cea mai mare temperatură și începeți să topiți ceara.

Schimbă prosoapele de hârtie până când ceara nu mai e absorbită. Pulverizați locul cu o soluție de îndepărtare a petelor pentru covoare și lăsați zona să se usuce.

Reveniți peste zonă cu accesoriul de tapițerie al aspiratorului.

Articole Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button