Auto News

Ce interdictii, recomandari si obligatii au soferii incepatori in primul an de condus

Majoritatea persoanelor care obtin permisul de conducere incep sa se simta soferi cu experienta si cu drepturi depline in trafic.

Majoritatea persoanelor care obtin permisul de conducere incep sa se simta soferi cu experienta si cu drepturi depline in trafic. Cu toate acestea, in realitate, pentru soferii incepatori exista o serie de obligativitati si restrictii pe care ODAT.ro le explica, astfel incat sa fie clare si usor de asimilat.

Semnul distinctiv pe masina in care la volan este un incepator este obligatoriu

Conform Codului Rutier, semnul distinctiv aplicat pe vehicul este obligatoriu. Toti soferii incepatori trebuie sa aiba pe parbriz un semn distinctiv, sub forma unui cerc galben cu semnul exclamarii pe el, astfel incat sa ii avertizeze pe participantii la trafic cu privire la faptul ca la volan se afla un incepator.

Cei care au facut teste auto DRPCIV stiu deja acest lucru pentru ca exista o serie de intrebari care implica aceste semne. Este important si ca semnul sa se incadreze in dimensiunile impuse de lege, tinand cont de tipul de masina condus.

Circulatia in afara localitatii se face cu viteza mai mica

Soferii incepatori trebuie sa conduca cu o viteza cu 20 km/h mai mica decat limita de viteza impusa pe acel tronson de drum. Practic, un incepator va merge pe autostrada cu cel mult 110 km/h, iar pe drumurile nationale si expres cu maxim 80 km/h.

Scopul in care este condus vehiculul conteaza in cazul unui incepator

Conform Codului Rutier soferii incepatori trebuie sa fie atenti la scopul pentru care conduc. Soferii care au o experienta mai mica de un an nu pot sa conduca vehicule care transporta marfa periculoasa, vehicule care sunt supuse testelor, taxiuri sau masini pentru transport. Persoanele care au folosit o aplicatie de chestionare cunosc deja aceste mentiuni pentru ca le-au intalnit in teste.

Cel alte recomandari exista pentru soferii incepatori

In afara de obligatiile legale, soferii incepatori trebuie sa tina cont de mai multe aspecte:

  • in cadrul primelor ore de condus este recomandat ca langa soferul incepator sa mai fie un sofer cu experienta, care sa ajute incepatorul sa nu mai faca greseli;
  • in cazul in care traficul este intens, este recomandat ca primele sesiuni de condus sa fie tot alaturi de o persoana cu experienta;
  • experienta la volan se deprinde in timp. Prin urmare, in primul an de condus soferul trebuie sa fie atent la toate detaliile, la toate indicatoarele si la toate semnalele pe care propria masina le transmite. In timp, aceste mici detalii vor putea sa intre in rutina;
  • nu se recomanda sa fie testate limitele pe care masina le are de catre incepatori, pentru ca evenimentele neplacute pot aparea oricand si masina poate scapa rapid de sub control;
  • nu se recomanda hazardarea la volan, pentru ca sansele de a produce un accident sunt foarte mari.

Cu toate aceste mentiuni anterioare, soferii incepatori ar trebui sa fie deja familiarizati pentru simplul fapt ca au rezolvat chestionare auto in care au invatat mult despre conduita unui sofer bun. In realitate insa, anumite informatii par ca se sterg complet din mintea noilor soferi, in special cele care au legatura cu interdictiile din primul an de condus.

Articole Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button