Auto NewsDiverse

Sfaturi pentru a preveni factorii care vă pot distrage de la condus

Experiența nu este un criteriu că sunteți 100% atenți la drum

Conducerea distrasă este principala cauză a accidentelor auto. Ironia este că mulți șoferi consideră că este periculos doar atunci când alți șoferi o fac. Ei se exclud și cred inconștient că „mie nu mi se poate întâmpla”. Nimic mai greșit.

Un studiu NHTSA din 2016 arată că, în timp ce 94 la sută dintre șoferi au susținut legile care incriminează folosirea telefonului în timpul condusului, 14 la sută dintre respondenți au spus că au citit e-mailuri și mesaje în timp ce conduceau.

Acest lucru arată cât de dificil poate fi să vă abțineți să vă verificați telefonul sau să vă lăsați distras în timp ce conduceți. Mai jos, discutăm câteva modalități de a evita tentația și de a vă spori siguranța pe drum.

Recomandările de mai jos sunt valabile nu doar pentru șoferii începători. Faptul că ai permis de 20 de ani nu te face un șofer mai atent. Teoretic ești mai experimentat, dar ce faci când ai învățat greșit și ai condus la fel?

Vezi si:  Piata auto din Europa se va schimba fundamental

Factori care vă pot distrage de la condus

Dacă luăm acuma 100 de șoferi care zic că sunt experimentați și le punem în față un test de teorie, pe unde ar fi rata de promovare? 50%, 60% sau pe la 80%. S-ar putea să avem unele surprize cu privire la rezultate.

Nu ne înțelegeți greșit. Dorim doar să conturăm ideea că, pentru mulți, experiența de fapt este doar un număr și nicidecum un set de abilități.

Deci, care sunt factorii care distrag atenția în timpul condusului? Dar mai ales, ce putem face pentru a conduce în siguranță? Să aflăm mai jos.

Trimiteți mesaje text și sunați înainte de a vă porni la drum

Dacă trebuie să trimiteți mesaje text, să trimiteți e-mailuri sau să efectuați apeluri, vă recomandăm să faceți acest lucru înainte de a vă urca la volan.

Înțelegem că unele apeluri nu pot fi ignorate. Dar în loc să vă riscați viața, ar fi util dacă ați efectua sau ați răspunde la acel apel înainte de a ieși pe drum.

Nu faceți mai multe sarcini

Statisticile privind conducerea distrasă arată că telefoanele nu sunt singura formă de distragere a atenției pe care șoferii o au la volan.

Vezi si:  Numărul celor ce vor fi prezenți la expoziția de la Geneva este în scădere

Orice lucru care sustrage atenția șoferului de la drum, indiferent dacă este un gadget de pe bord, consola multimedia, o gustare sau un pasager vorbăreț – este considerat o distragere a atenției.

Abțineți-vă să vă conectați telefonul la încărcător, să schimbați muzica, să mâncați, să vă scufundați în conversații contradictorii cu pasageri etc. Aceste recomandări sunt valabile atât timp cât vă aflați pe scaunul șoferului unei mașini în mișcare.

Toate acestea se ridică la „factori care distrag atenția” și ar putea duce la coliziuni mortale.

Trageți pe dreapta pentru a primi apeluri care nu pot fi amânate

Pentru apeluri extrem de importante pe care nu le-ați prevăzut înainte de a vă începe călătoria, luați în considerare oprirea și parcarea vehiculului în siguranță pe marginea drumului înainte de a le răspunde.

Dacă vă apropiați de destinație, puteți ignora momentan apelurile. Încercați să nu le folosiți ca o scuză pentru a accelera.

Mai există o opțiune. Un sistem handsfree, care, nu este extrem de scump. Totuși, acest sistem îl puteți păstra pentru situații excepționale.

Puneți un pasager să răspundă la apelurile dvs.

Dacă primiți un apel neașteptat, puteți ruga oricând unul dintre pasagerii dvs. să răspundă la apel pentru dvs. Nu trebuie decât să informeze apelantul că pentru moment conduceți.

Oricine vă sună, dacă îi pasă de siguranța dvs. va înțelege situația indiferent de urgența mesajului pe care îl are. Este o alternativă sigură pentru toți participanții la trafic.

Vezi si:  Greșeli pe care trebuie să le evitați atunci când cumpărați mașini second-hand

Limitați cantitatea de activitate din mașină

În timpul activităților de conducere, cum ar fi călătoriile cu prietenii, este greu de controlat nivelul de activitate din mașină.

Acest lucru vă poate distrage atenția, chiar dacă nu sunteți implicat activ. Pentru a evita acest lucru, spuneți întotdeauna pasagerilor dvs. să minimizeze mișcarea în mașină. Dacă este posibil, încercați să nu vă implicați în conversațiile lor.

O modalitate mai viabilă de a reduce această formă de distragere a atenției este să nu ai prea mulți prieteni în mașină. În special, dacă sunt foarte vorbăreți. 😀

Rețineți că unele state interzic șoferilor adolescenți să aibă alți adolescenți în mașini timp de câteva luni după obținerea permisului de conducere. Asigurați-vă că statul în care conduceți vă permite acest lucru înainte de a vă invita prietenii la un drum.

Concluzie

Dacă vă distrageți de la drum, chiar dacă doar pentru câteva secunde, vă puteți crește riscul de coliziune. Sfaturile de mai sus vă pot ajuta să evitați distragerile obișnuite și să vă asigurați siguranța atât a dvs., cât și a pasagerilor.

Mai mult decât atât, prin creșterea siguranței proprii, creșteți indirect siguranța generală a traficului.

Articole Recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button